Розкол в УПЦ МП. Архієреї анонімно розкритикували рішення Синоду

    3816

    В єпископаті Української Православної Церкви Московського Патріархату стався розкол. Його спровокувало рішення Собору УПЦ МП від 13 листопада, яким було перервано євхаристійне спілкування з Константинополем і заборонено архієреям зустрічатися з президентом України Петром Порошенком.

    Про це у коментарі “Комерсанту” розповіло джерело у керівництві УПЦ МП, передає Credo.Press.

    За словами співрозмовника видання, зустріч президента України з єпископатом УПЦ МП відбулася всупереч волі глави митрополита Онуфрія.

    “На зустріч прибули митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Новокаховський і Генічеський Філарет і митрополит Вінницький і Барський Симеон. У останнього були довіреності на участь у зустрічі з президентом від 15 владик. Тобто фактично зустріч Петра Порошенка з єпископатом УПЦ відбулася. Вона передувала призначеному на 21 листопада Собору ППЦУ (Православної помісної Церкви України, – ред.)”, – розповів співрозмовник “Комерсант”.

    “Текст не відповідає церковному духу і канонам. Там говориться, що собори не ходили на поклони до імператорів. Але з першого класу семінарії ми знаємо, що всі Вселенські Собори збиралися імператорами, тобто світською владою. Ще одна помилка: УПЦ (Московського Патріархату, – ред.) називає себе автокефальною, а це не так. Також в рішенні йдеться, що всі Церкви створювалися не розколом, а покаянням. Але всі Церкви створювалися в результаті самопроголошення й узаконеного розколу”, – заявили представники УПЦ МП.

    За словами владик, їх змусили підписати цей документ, від візування відмовився митрополит Симеон, але “інші в душі не підтримали рішення предстоятеля УПЦ і піддалися тиску”.

    “Деякі з нас вже починають згадувати за службою Константинопольського Патріарха. Ми вважаємо, що вчорашнє рішення Собору УПЦ – початок її кінця як єдиної структури. З цього моменту єпископи розділені на групи, і єдності більше немає”, – заявили в УПЦ МП.

    Також владики заявили про те, що розкол йде по декількох лініях. “Позиція братії не збігається з думкою намісників. Позиція глави УПЦ (Московського Патріархату, – ред.) не збігається з позицією єпископату. Розкол йде по цій лінії. Частина єпископату заявляє, що розрив євхаристійного спілкування з Константинополем є антиканонічним, вони не хочуть брати участь в цій сторінці церковної історії”, – заявили співрозмовники видання.

    Водночас українські церковні каноністи заявили, що рішення собору УПЦ МП є канонічно неписьменними. “Ситуацію могла б врятувати скликана УПЦ конференція вчених-каноністів зі світовими іменами, так як всі питання знаходяться в полі канонічного права, кафедри і фахівці є при більшості європейських університетів. Але УПЦ цей процес не ініціювала”, – зазначають співрозмовники видання.

    У підсумку, на думку співрозмовників видання серед архієреїв УПЦ МП, об’єднавчий Собор відбудеться.

    “За домовленістю з президентом України голосування єпископату буде проходити за дорученнями. Митрополит Симеон прибуде на Собор орієнтовно з 15 довіреностями, і це ніхто не зможе опротестувати, тому що це будуть реальні голоси архієреїв. Ми вважаємо, що своїм рішенням Константинополь розпустив всі церковні юрисдикції, які були в Україні. Тепер нову церковну одиницю будуть створювати на Соборі ППЦУ”.

    “Кожен єпископ вільний голосувати і переходити, куди хоче. Це принцип соборності, який діє з IV століття. І зараз ми будемо діяти відповідно до нього і станемо керуватися ним”, – відзначили співрозмовники журналістів в УПЦ МП.

    У прес-службі УПЦ МП ситуацію не коментують і рекомендують читати рішення Синоду УПЦ, в якому йдеться про те, що “рішення Священного синоду Константинопольського ґпатріархату є недійсними і не мають ніякої канонічної сили”, а також заявляється, що Константинопольський Патріархат – розкольницький, а його дії – “антиканонічні”.

    Джерело



    • інші новини