Скарби козацької історії на острові Хортиця. Музей історії запорізького козацтва (фото)

5554

Музей розташований в одному з наймальовничіших куточків України – на острові Хортиця. Звідси відкривається прекрасна панорама на дніпровські пороги. Та й сам по собі острів є історично дуже цікавим. Це територія національного заповідника.

Історія. Ніщо не могло обійтись без комунізму

Варто зазначити, що створення подібного музею у часи комунізму було дуже складною справою. Його будували довго – від 1971 по 1982 рік. Виділені кошти використовувались чомусь лише частково. Представлений тематико-експозиційний план нещадно критикувався партійним керівництвом. Адже козацтво у ньому виглядало як «нечто изолированное, саморазвивающаяся и уникальное». «Подобная трактовка не является правомерной. Нет сомнения в том, что воссоединения Украины с Россией должно стать центральной темой создаваемого музея» (із документів). Тому незабаром тематику музею переорієнтували і пішли шляхом створення «Музею історії Запоріжжя».

А. Сокульський (перший директор заповідника «Хортиця»), який брав участь у створенні музею, розповідає цікаву історію, яка гарно ілюструє абсурдність тієї політики. На кургані, який будували для монументу «Козаки в дозорі» комуністична влада раптом вирішила будувати інший – монумент Дружби народів СССР.
Та не зважаючи на все це, історики, археологи і науковці продовжували плідно працювати. Збирали по всьому Запоріжжю і сусідніх областях кам’яні скульптури, літописи.
Потроху формувались фонди. Речі передавали з інших музеїв та сусідніх країн.

32 тисячі цінних предметів

1983 рік став роком офіційного відкриття Музею історії Запоріжжя. Та вже через 5 років йому повернули назву Музей історії запорізького козацтва. Тепер левову частку почали займати експозицій присвячені саме запорізькому козацтву – без соціалізму, розбудови і дружби народів.

Перший зал «Хортиця в найдавніші часи» охоплює давню історію острова до початку залізного століття.
Другий розповідає про часи Київської Русі. «Причини виникнення Запорізького козацтва» і «Військове мистецтво козаків» – одні з найцікавіших експозицій. Тут можна побачити особисті речі рядових козаків. А також макети тогочасного сухопутного транспорту – возів та мапу морських походів козаків.

Але, мабуть, найбільш вражаючими є діорами музею: «Військова Рада на Січі», «Нічний штурм міста Запоріжжя в 1943 р.» та « Битва Святослава». Останню з них прикрашає справді унікальний предмет – відомий «Меч Святослава».
До речі, неподалік музею можна побачити цікавий кам’яний стовп, напис на якому припускає, що саме тут був вбитий князь Святослав.
Всього колекції музею нараховують понад 32 тисячі цінних предметів.

Найцікавіші експонати

Козацька зброя, одяг, посуд, люльки, прикраси, гаманці… Невеличкий розмір останніх, до речі, свідчить про те, що козаки ніколи не носили з собою великих сум грошей.
З місця Берестецької битви (XVII століття) ще збереглись шкіряні (!) вироби. Серед них: чоботи, футляри для ложок, торбинки для куль.

Музей володіє також унікальною колекцією стародруків XVII-XVIII століть, колекцією стародавнього іконопису.
Цікавим є старовинний одяг православних священників. Часом пошиття деяких речей звідси називають навіть ХІІІ століття.

У 1982 році з річкової води дістали унікальний артефакт – старовинний дуб. Сьогодні його можна побачити в музеї як експонат, якому приблизно 8,5 тисяч років. Дерево величезне, а встановлювати його довелось вже після того, як приміщення музею було збудоване. Тож не було іншого виходу, як розбирати вітрини і вікна.

Перед 2000-м роком з річища Старого Дніпра вдалось витягти справжню козацьку “чайку”. Кажуть, транспорт затонув ще у 1739 році. На його реставрацію спеціалісти потратили близько 10 років. «Чайка» – гордість запорізького кораблебудування.

У 2010 році музей поповнився колекцією старовинних монет різних держав. Скарб у глечику був викопаний із землі у місті Каневі. Це 600 монет кінця XVII- початку XVIII століть. Найдорожчі з них – таляри – були привезені аж з Іспанських Нідерландів (1622-1685 роки).

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:
Місто Запоріжжя, Національний заповідник “Хортиця”

GPS:
47°51’36”N 35°4’16”E

Контакти:
Тел.: +38 (0612) 52-51-88, (061) 224-36-91, (095) 914-77-06
Сайт: www.ostrov-hortica.org.ua

Поради бувалого мандрівника:
Особливо цікавим буде музей для дітей шкільного віку. Для цих відвідувачів адміністрація заповідника спеціально організовує різноманітні програми типу ігор-екскурсій.
Графік роботи: з 9.30 до 17.00 (каса працює до 16.00); взимку з 9.00 до 16.00.

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

Заповідник Хортиця. Фото Smagin Michael
Заповідник Хортиця. Фото Smagin Michael
фото Вадим Беев
фото Вадим Беев
фото сайту otpuskpro.ru
фото сайту otpuskpro.ru

muzey_istorii_zaporojskogo_kaza4estva_6

експозиція «Козак Мамай і козацька люлька» Фото Леонід Сосницький
експозиція «Козак Мамай і козацька люлька» Фото Леонід Сосницький
фото сайту syschuk.name
фото сайту syschuk.name
"Військова рада". фото Kamelot
“Військова рада”. фото Kamelot
"Меч Святослава" знайшли у водах Дніпра. Серед металів, з яких він виготовлений - золото, срібло і мідь
“Меч Святослава” знайщли у водах Дніпра. Серед металів, з яких він виготовлений – золото, срібло і мідь
фото Сергія Томко
фото Сергія Томко
фото Юлія Ахтман
фото Юлія Ахтман
Фото Таня Файзуліна
Фото Таня Файзуліна


• не пропусти