Стародавній Ніжин: Гоголь, греки та древні храми (фото)

2758

Древній Ніжин – місто часів Київської Русі. Місто перетину торгових шляхів. Грецька столиця України. Місто церков. Воно зберігає більше як триста старовинних архітектурних пам’яток, кожна з яких має свою унікальну історію. Тут було встановлено перший у світі пам’ятник Миколі Гоголю, тут зародилась українська фармацевтика…
Сьогодні ми розповімо про все найцікавіше, що є у місті Ніжин.

Диво, через яке Ніжин обійшло лихо

Ніжин майже не постраждав від чорнобильської аварії. Дивно, адже міста на відстані кількох десятків кілометрів.
За офіційною версією так сталось тому, що Ніжин розташований у значній низовині і радіаційні хвилі оминули його.

Та місцеві жителі знають зовсім іншу причину. Місто оберігав сам бог, а точніше, його храми. Якщо глянути на територію згори – можна побачити унікальну картину: всі церкви міста своїм розташуванням утворюють хрест. Вважається, що це і є справжнім оберегом від нещасть.

Ніжин, власне, і називають містом церков. Історики розповідають, що були часи, коли у місті нараховували 40 храмів. На початку минулого століття тут було 26 православних храмів, більше 10 синагог та 15 дзвіниць; також багато католицьких костелів та капличок. Часи поруйнували та знищили багато. Але і до сьогодні у Ніжині збереглося дуже багато храмової архітектури.

Вічно відчинена аптека та за що у Ніжині били Гоголя

Мабуть найвідомішою архітектурною пам’яткою міста є Миколаївський собор. Збудований у 1658 році, він є зразком козацького бароко. Форма храму досить незвичайна: вибудувані із каменю стіни нагадують форми стилю української дерев’яної архітектури. Цікаво, що ця пам’ятка була збудована за кошт полковника Золотаренка – того самого, героя «Конотопської відьми».

Цінними є також церква Івана Богослова, Воздвиженська церква, Введенський собор, Богоявленська церква, Пантелеймоно-Василівська церква та інші.

Ніжин може здивувати вас не тільки храмами. Ще у 70-х роках XVIII століття була збудована Поштова станція, старовинним архітектурним ансамблем якої можна милуватись і зараз. Сьогодні там музей, присвячений поштовій справі, зокрема й кінній пошті.

На березі річки Остер розташований Державний педагогічний університет імені Миколи Гоголя. Колись він називався Гімназією вищих наук. Микола Гоголь сам навчався тут. Тодішні часи відомі застосовуванням у навчанні різок та інших «допоміжних предметів виховання». Із листів матері збереглись такі рядки Гоголя: «Мені після канікул зробилося так смутно, що всякий божий день сльози рікою ллються». Тож уроки в гімназії були корисними, але й болючими…
Старий корпус університету – визначна архітектурна пам’ятка міста. Це монументальна триповерхова споруда з фасадом в 12 струнких білих колон.

Завітавши у Ніжин, варто побачити також красиву будівлю електростанції початку ХХ століття. І ще одна “грецька” пам’ятка – старовинна аптека (1777 рік). Кажуть, від року відкриття і до зараз вона ні одного разу не зачинялась (тільки на ніч).
А ще у Ніжині багато дуже красивих старовинних будиночків, побачити які можна, просто блукаючи вулицями цього славного містечка.

Греція на Чернігівщині

Ніжин здавна був містом перетину торгових шляхів. З Росії везли сюди червону рибу з ікрою, з Прусії – дорогі тканини, турки торгували тут табаком, молдавани – вином, а баварці – порцеляною. Та найвправнішими торговцями, як відомо, були греки.

Розповідають, що сам Богдан Хмельницький запрошував їх в Україну. Тут їм всяко сприяли – звільняли від податків, надавали пільги, підтримували грецьке братство. Багато гетьманів (і Виговський, і Скоропадський, і Мазепа) своїми універсалами стверджували їхню адміністративну автономію.
У XVIII столітті в місті Ніжині гості із Греції вже мали свій управлінський орган, свою школу, лікарню і суд. Їхні культура та побут, звісно ж, переплітались із українськими. Греки одружувались з українками; навіть ставали козацькими старшинами.
Торгували ніжинські греки з усією Східною Європою.

Високого рівня досягли школа та бібліотека Грецького братства у Ніжині. Тут зберігалось багато дуже цінних пам’яток – наприклад, рукописні грецькі Євангелія ХІ-ХІІ століття на пергаменті з власноручними примітками візантійського імператора Феодосія, “молдовлахійські” Євангелія XVI століття із просто розкішним золотим оздобленням та кольоровими мініатюрами.

Архітектурний ансамбль Грецьких храмів

Відомо, що у 1679 році ніжинські греки звертались до місцевої влади з проханням дозволити їм збудувати свій храм. Адже мова богослужінь місцевих церков була для них малозрозумілою і тому не могли “священикам виразне сповідувати гріхи свої'”. Грекам не відмовили і незабаром у місті були споруджені церква архангелів Михаїла і Гавриїла та храм Всіх Святих.

Всехвятська церква XVIII століття діє і зараз. Дещо пізніше була перебудована у стилі Класицизму. З початку XVIII століття збереглась і Михайлівська церква. Майже без зовнішнього оздоблення, однокупольна.

Ще однією грецькою пам’яткою є церква Костянтина і Олени. Розташаована вона просто на цвинтарі, тому ще має назву Кладовищенська церква. Збудована у тому ж таки XVIII столітті братами Зосима. Відомі ці греки були тим, що ніби-то володіли казковими багатствами і дали обітницю не розтрачати їх на власні потреби, поки їх батьківщина не стане незалежною від гніту Османської імперії. Цікаво, що під вівтарними стінами церкви досі спочиває тіло одного з братів відомого роду.

Пам’ятник огірку

І тут знову ж таки не обійшлося без греків. Саме вони, за легендою, привезли в Україну такі улюблені зараз нами огірки. Соління огірків було важливою справою іноземних торговців. Розповідають, що саме грецькі солені огірки та ще мандарини доставляли до імператорських столів аж у Петербург.
(Донедавна навіть існував особливий сорт цих хрустких овочів – ніжинський. Насіння якого, як вважається, колись завезли греки. Але сьогодні цей сорт втрачено).

Скульптура пам’ятника зображає льох, в якому зберігали огірки, дерев’яної та власне самого огірка. А виготовлений він із граніту рідкісного зеленого кольору. Цікаво, що ціну на матеріал, який купляли аж в Італії, місцеві сильно уступили, коли дізнались, для чого він.
До слова, це перший в Україні пам’ятник, який возвеличує овоч.

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:
Чернігівська область, Ніжинський район, місто Ніжин

GPS:
51°3’12.07”N, 31°52’52.66”E

Контакти:
Офіційний сайт: http: www.nizhynrada.org

Поради бувалого мандрівника:
У Ніжин можна легко дістатись з Києва із залізничного вокзалу. Їздить також електричка Київ – Ніжин (дістанетесь до кінцевого пункту за три години).

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

Вечірній Ніжин. Фото Ігоря Волосянкина
Вечірній Ніжин. Фото Ігоря Волосянкина
Миколаївська церква.  Фото SergeyUA
Миколаївська церква. Фото SergeyUA
Гімназія вищих наук. Фото SergeyUA
Гімназія вищих наук. Фото SergeyUA
Церква Івана Богуслова. Фото Катрич Людмили
Церква Івана Богуслова. Фото Катрич Людмили

Храм Свіх святих. Фото Катрич Людмили

Спасо-Преображенська церква
Спасо-Преображенська церква
Свято-Миколаївський кафедральний собор. Фото Катрич Людмили
Свято-Миколаївський кафедральний собор. Фото Катрич Людмили
Пам’ятник Миколі гоголю. Фото Катрич Людмили
Пам’ятник Миколі гоголю. Фото Катрич Людмили
Пам’ятник огірку
Пам’ятник огірку
Аптека-музей. Фото Катрич Людмили
Аптека-музей. Фото Катрич Людмили


• не пропусти