Футуристичне Місто мистецтв і наук у Валенсії, Іспанія (37 фото)

2425

Місто мистецтв і наук (Ciudad de las Artes y las Ciencias) у Валенсії – унікальний комплекс, присвячений науці і культурі, одна з головних визначних пам’яток цього іспанського міста.

Ідея будівництва цього пізнавально-розважального об’єкту, покликаного наповнювати допитливий розум, навчати і одночасно дарувати незабутні враження від знайомства зі світом науки і мистецтва, належить професору місцевого університету Хосе Марія Лопес Пайнро. Жуан Лерма, президент Валенсії (глава автономної області) ідею підтримав, а архітектор Сантьяго Калатрава (до речі, автор Аудіторіо-де-Тенеріфе і хмарочоса Turning Torso) разом з командою однодумців розробив проект Міста.

Комплекс був зведений в 1990-ті – першу половину 2000-х років. Він розташований в старому, осушеному руслі річки Турія, складається з семи основних споруд і всім своїм виглядом походить на якийсь футуристичний об’єкт.

Місто мистецтв і наук – це приголомшливе своїми розмірами і амбітністю місто майбутнього. Його площа складає 350 000 кв.м. Між спорудами зі скла і бетону сяють блакиттю величезні басейни, в яких відбивається нескінченне і безтурботне небо, що надає ансамблю легкості і невагомості. А бюджет проекту змусив оніміти навіть голлівудських продюсерів: тільки зведення одного Палацу Мистецтв обійшлося Іспанії в 250 000 000 євро!

Місто науки і мистецтва у Валенсії – місце, приємне як для прогулянок, так і для залучення до знань. Розташований тут Палац мистецтв королеви Софії (El Palau de les Arts Reina Sofía) з одним з найбільш незвичайним і сучасним в країні обладнанням, зовні трохи нагадує шолом середньовічного воїна.

Павільйон «Півсфера» (L’Hemisfèric) зібрав під своїм дахом кінотеатр iMax, планетарій і зал лазерних шоу.

Музей науки принца Феліпе (El Museo de las Ciencias Príncipe Felipe) присвячений, як можна здогадатися з назви, науки, технологіям та ще довкіллю. Більше 26000 кв. м площі віддано в музеї під всякого роду інтерактивні виставки. Девіз музею – «Заборонено не торкатися, не відчувати, не думати» сповна відображає спрямованість всієї його роботи.

У Оранжереї (L’Umbracle), яка, як і всі в місті мистецтв і наук, схожа на інопланетне споруда, знаходиться парк відпочинку, в якому ростуть дивовижні рослини, здебільшого такі, чиєю батьківщиною є Іспанія. Тут же знаходиться Алея скульптур – відкрита художня галерея скульптур сучасних художників.

Океанографічний парк (L’Oceanogràfic) вважається найбільшим спорудою такого типу в Європі. Тут міститься більше 45 000 тварин, у тому числі пінгвіни, моржі, морські котики, ссавці, рептилії, птахи. У парку розташувалося десять природних зон, у тому числі середземноморська, арктична, зони тропічних морів і морів помірного клімату, зона Червоного моря, зона мангрових заростей.

Міст Assut de l’Or Bridge («Золота гребля») – підвісний міст, перекинутий через популярну міську зону відпочинку Сади Турії. Міст – одне з останніх за часом зведення споруд Міста науки і мистецтва – його будівництво було закінчено в 2008 році.

Крита площа (L’Àgora), названа так по найменуванню типової ринкової площі (що рівнозначно було центру всього міста) в античному світі – споруда у вигляді еліпса, що нагадує дві складені долоні. Його висота 88 метрів, ширина 60 м, а загальна площа 5000 кв. м. Площа призначена для проведення різного роду великих заходів, концертів, вистав, виставок, спортивних турнірів.



• не пропусти