Стародавнє місто Калакмул, могутнє поселення майя, Мексика (19 фото)

1040

Посеред тропічного лісу на півдні Мексики колись розташовувалося одне з найбільших і наймогутніших поселень майя – Калакмул (ісп. Calakmul або Kalakmul). У наш час древнє місто викликає великий інтерес у туристів і вчених, оскільки дає можливість відкрити завісу історії загадкової цивілізації.

Залишки Калакмулу були виявлені в 1931 році американським біологом Сайрусом Ланделлом в трьохстах кілометрах на південний схід від штату Кампече. Однак активна дослідницька діяльність, яка триває досі, почалася тільки в 1982 році.

Будучи в минулому столицею Канульського царства, Калакмул протягом дванадцяти століть відігравав найважливішу роль у політичній системі майя. Займаючи величезну площу (більше 30 кв. км), місто було центром древньої цивілізації. На місці «Зміїного королівства» (під такою назвою найчастіше згадується Калакмул в збережених джерелах) було виявлено більше шести тисяч архітектурних будівель. Недовговічність місцевого каменю відбилася на збереженні будинків – багато з них постали перед поглядами дослідників тільки у вигляді руїн.

Найбільше значення серед знахідок мають дві піраміди. Всередині однієї з них в 1997 році була виявлена усипальниця імператора Йукно Йіч’аак К’а’к — останнього правителя міста.

Не менш цікавими є збережені на території Калакмулу стели. Незважаючи на те, що багато з них сильно постраждали, є кілька стел із зображенням царя і цариці.

Безперервні реставраційні роботи, що ведуться в Калакмулі, дозволяють відтворити вигляд стародавньої столиці і показати її саме в період розквіту Канульського царства. Туристи, які відвідують Калакмул, мають можливість не тільки пройтися кам’яними вуличками, але і піднятися на одну з пірамід.



• не пропусти