Місто Аль Хаджара, або місто, що висить над пропастю, Ємен (фото)

460

Єменське місто Аль Хаджара, що в перекладі на українську означає «камінь», було зведене у горах Хараз у XII столітті. Аль-Хаджара (Al-Hajjarah) — це саме одне з тих культових місць, заради чого варто відвідати манахи. Мальовнича село розташована в 5 км. від міста на високій горі. Основу стародавнього поселення склали величезні багатоповерхові будинки, сформовані з масивних кам’яних блоків, добутих в довколишніх кар’єрах. Високі коричневі будівлі з плоскими дахами нагадують сучасні хмарочоси.

Основним завданням древніх багатоповерхівок було поселення жителів Аль Хаджара і захист їх від ворожих нападів. Масивні висотки будувалися в безпосередній близькості одна від одної. Вони не мали вікон в нижній частині і фактично зливалися з горами, які були додатковою гарантією безпеки.

Починаючи з першої лінії вікон, фасад старовинних будинків прикрашався оригінальними фризами і рельєфами, характерними для Ємену. Місцеві жителі вірили в те, що білосніжні малюнки, виконані у вигляді орнаментів з найпростіших геометричних фігур, кольорів і фінікових пальм, допоможуть захистити дім від злих духів.
Головною будівлею Аль Хаджара є палац Дар-аль-Хаджар, який одиноко височіє посеред зеленого оазису Ваді Дахр. Він складається з тридцяти п’яти кімнат. П’ятиповерхова будівля сьогодні відкрита для туристичного огляду, як і саме місто Аль Хаджара.

Подорожувати, оглядаючи єменські пам’ятки, найкраще з гідом, щоб не заблукати в численних вузьких вуличках міста. Збираючись в Аль Хаджар, варто врахувати незвичайні кліматичні особливості місцевості: вдень температура повітря тут прогрівається до плюс тридцяти градусів за Цельсієм, вночі – нерідко падає до нуля.



• не пропусти