Повне місячне затемнення і червоний кривавий Місяць 15 квітня (фото)

2336

У ніч на 15 квітня мешканці Західної півкулі стали свідками дивного, можна навіть сказати унікального, явища — повного затемнення Місяця. Примітним цей факт ще й тим, що на цей раз супутник придбав невластивий йому криваво-червоний колір.

Місячне затемнення — це астрономічне явище, при якому диск Місяця виявляється в тіні, що відкидається нашою планетою. У той момент, коли відстань між двома світилами є мінімальним (це 363 тис. км), тінь земної кулі приблизно дорівнює 2,5 діаметрам свого природного супутника. Тому висока ймовірність, що нічне світило виявиться повністю затемненим.
2

Спостереження за місячним затемненням найкраще проводити, перебуваючи на території Північної або Південної Америки.

Місячний диск під час повного затемнення не ховається повністю, а змінює свій колір на темно-червоний. Пояснюється це тим, що частина сонячних променів проходить по дотичній до поверхні Землі, розсіюється в атмосфері і досягає Місяця.

Земна атмосфера найкраще пропускає промені червоно-оранжевого спектру, тому під час затемнення Місяць і набуває червоний відтінок. Цією ж властивістю атмосфери Землі і пояснюється червоно-оранжеве світіння неба в світанкові і передзахідні години.

Цього разу кривавий Місяць найкраще змогли розгледіти жителі США і Південної Америки.

О сьомій ранку за київським часом земна тінь почала покривати Місяць. У 13.39 місячне затемнення припинилося. Максимальна фаза цього явища припала на 10.46. Ці фото зроблені в Нью-Мексико. Праворуч-повний Місяць. Зліва – нічне світило під час повного затемнення.

Через окрас місячного диска в червоний колір це явище досить часто називають «Кривавий Луна».

Повне затемнення тривало всього 78 хвилин. На фото можна побачити, як затемнення відбувалося поетапно над територією Нью-Мексико.

Небо над Монтерреєм (Мексика). 15 квітня цього року.

Місячне затемнення на тлі Статуї свободи, розташованої нагорі Капітолію американського містечка Остін штату Техас.

Шанхай.

Знімок зроблений в столиці Японії – Токіо. 15 квітня 2014.

Літак і Місяць.

Етапи місячного затемнення.

Фото з Мексики.

Кривавий Місяць над Мексикою.

Штат Вісконсін, США.

Штат Техас



• не пропусти