Унікальне марокканське укріплене місто Айт-Бен-Хадду (13 фото)

342

Марокканське укріплене місто (ксар) Айт-Бен-Хадду було засноване в одинадцятому столітті для захисту караванного шляху, що проходить з Марракеша в Тімбукту. Розташований на лівому березі річки Варзазат невеликий населений пункт занепав разом з затиханням в середині XX століття транссахарської торгівлі.

Останні сім’ї переїхали з Айт-Бен-Хадду на інший берег річки, в нове поселення, в кінці 90-х років. На початку XXI століття ксар піддався реставрації. У майбутньому його планують перетворити на туристичний об’єкт.

Айт-Бен-Хадду – яскравий приклад глинобитної архітектури південного Марокко. Прилеглі до схилу гори невисокі червоно-коричневі будівлі з плоскими дахами складаються в химерні тераси. Горизонтальні вулиці Айт-Бен-Хадду з’єднуються між собою вузькими проходами і арками. По периметру місто оточене оборонними стінами, укріпленими кутовими вежами.

Потрапити в ксар можна через чотири входи: два безкоштовних і два платних. Гроші за вхід в Айт-Бен-Хадду беруть сім’ї, які тут живуть, одна з яких влаштувала у своїй оселі маленький етнографічний музей.

Марокканський ксар зсередини виглядає не так мальовничо, як зовні. Реставраційні роботи на його вулицях ведуться дуже повільно. Втім, це не завадило Айт-Бен-Хадду прославиться на весь світ, засвітившись в таких фільмах як «Лоуренс Аравійський», «Ісус з Назарету» і «Остання спокуса Христа». Доїхати до Ксара можна на таксі і автобусі (з Касабланки, Агадіру і Марракеша) і на поїзді (з Касабланки). Плануючи поїздку, потрібно врахувати, що місцеві поїзди часто запізнюються.



• не пропусти