Дивовижний монастир-фортеця Пунакха-дзонг, Бутан (9 фото)

745

У горах Східних Гімалаїв, там, де гори розступаються, утворюючи мальовничі долини, які прорізають швидкі гірські річки, стоїть Дзонг Пунакха – найстаріший, другий за величиною і один з найкрасивіших в Бутані укріплених монастирів, колишня столиця цієї країни.

Пунакха-дзонг був побудований в 1637-1638 роках за велінням Шабдрунг Нгаванг Намг’яла – царя, який зумів об’єднати Бутан. У різних частинах країни зросли фортеці – за роки свого правління Шабдрунг побудував 16 укріплень, в яких розміщувалися як монастирі, так і адміністративні органи. Монастир Пунакха, цей зразок втіленої витонченості, став місцем постійного місця проживання царя, де він правив аж до моменту своєї смерті в 1651 році, і ще 54 роки після неї – наближені правителя приховали від народу його смерть, побоюючись, що в країні знову спалахнуть заворушення .

Сьогодні тіло Шабдрунг зберігається в мавзолеї дзонга Пунакха – в Бутані немає більш почесною роботи, ніж охороняти його. Сам же монастир-фортеця продовжує виконувати призначену для нього релігійну місію, одночасно будучи зимовою резиденцією глави бутанского буддизму.