Чудо архітектурної думки Чанд Баорі – колодязь демонів

467

Легенда свідчить, що цей колодязь за одну ніч побудували демони. Так це чи ні, ми вже не дізнаємося, але те, що Чанд Баорі сьогодні здається справді дивною спорудою, викликає повагу до його творців – незаперечно.

Посушливий клімат, який панував у багатьох районах країни, з давніх часів змушував мешканців цих місць йти на різні хитрощі – будували дамби та штучні озера, водосховища і підземні резервуари, що допомагали зберігати дощову воду, в достатку якої було тільки під час сезону мусонів. Уже тисячі років тому кожен поважаючий себе житель будь-якого древнього населеного пункту мав у себе на подвір’ї хоч який-небудь колодязь для збору дощової води. Часи змінювались, архітектурне будівництво виходило на новий рівень, і ось уже стали з’являтися колодязі, здатні напоїти не лише одну сім’ю, а й ціле місто.

Саме таким став Чанд Баорі – колодязь, що знаходиться в штаті Раджастан, в маленькому містечку Абанері. Це чудо архітектурної думки, побудоване ще в 9 столітті, за загальним визнанням є одним з найглибших подібних споруд в світі – його глибина 30 метрів, що дорівнює висоті тринадцятиповерхового будинку. 3500 сходинок ведуть вниз, все нижче спускаючись до заповітної води. Колись це сховище рятувало від спраги як жителів міста, так і подорожніх, які проїжджали повз караванними шляхами. Сьогодні колодязь Чанд Баорі – місце релігійних свят і паломництва туристів.

Чанд Баорі - колодязь демонів (1)

Чанд Баорі - колодязь демонів (2)

Чанд Баорі - колодязь демонів (3)

Чанд Баорі - колодязь демонів (4)

Чанд Баорі - колодязь демонів (5)

Чанд Баорі - колодязь демонів (6)

Чанд Баорі - колодязь демонів (7)

Чанд Баорі - колодязь демонів (8)



• не пропусти