Зруйноване місто Орадур-сюр-Глан: страшний пам’ятник Другої Світової

722

Зруйновані міста , роздавлені важкою ходою Другої Світової, за останні 60 років практично зарости свої рани – тільки подекуди напис “При обстрілі ця сторона вулиці найнебезпечніша” нагадує про страшні дні війни. Але одне із зруйнованих міст Франції не відбудують ніколи: воно перетворене на величезний меморіал, бо на його вулицях розігралася одна з найстрашніших трагедій у Європі

Зруйноване місто Орадур-сюр-Глан знаходиться у Франції, в провінції Лімузен. 10 червня 1944, через 4 дні після висадки союзників у Нормандії, в місто увійшли карателі СС. В результаті жахливої ​​різанини загинуло 642 людини, включаючи жінок і дітей, а всі будинки в містечку були зруйновані. До цих пір незрозуміло, чому нацисти обрали Орадур-сюр-Глан для вчинення одного з найжахливіших військових злочинів в Європі. По самій аргументованої версії, місто просто … переплутали з селищем Орадур-сюр-Вер, поряд з яким французькі партизани захопили в полон високопоставленого німецького чиновника.

Після нещадної і безглуздої різанини вцілілі жителі зруйнованого міста Орадура-сюр-Глан не стали відбудовуватися на колишньому місці. Вони побудували нове поселення на північний захід від руїн, а на місці самих руїн було відкрито великий меморіал.

Це зруйноване місто виглядає як готова натура для зйомок фільму про життя після кінця світу. Серед “скелетів” будинків розкидані речі убитих: зупинилися годинник, напіврозплавлений на руці спаленого живцем чоловіка. Обвуглені кістяки автомобілів. Меблі з плямами крові. Дитячі іграшки, які пережили своїх маленьких господарів.

Зруйноване місто Орадур-сюр-Глан – не єдиний епізод різанини, влаштованої нацистськими карателями: таких міст і сіл було безліч, у тому числі і на нашій Батьківщині. Туристи, яким доводилося побувати на таких меморіалах, навряд чи коли-небудь забудуть страхітливе справжнє обличчя війни .

Зруйноване місто Орадур-сюр-Глан: страшний пам'ятник Другої Світової (1)

Зруйноване місто Орадур-сюр-Глан: страшний пам'ятник Другої Світової (2)

Зруйноване місто Орадур-сюр-Глан: страшний пам'ятник Другої Світової (3)

Зруйноване місто Орадур-сюр-Глан: страшний пам'ятник Другої Світової (4)

Зруйноване місто Орадур-сюр-Глан: страшний пам'ятник Другої Світової (5)

Зруйноване місто Орадур-сюр-Глан: страшний пам'ятник Другої Світової (6)



• не пропусти