Ворота пекла, газовий кратер Дарваза в Туркменістані (6 фото)

4264

Час від часу в жовтих газетах і на ненауково-фантастичних сайтах з’являються повідомлення про те, що вчені, уфологи або астронавти нібито “знайшли пекло”: на Сонці, на Місяці, в центрі Галактики, у себе в погребі. Звичайно, повірити в цю пекельну нісенітницю неможливо. Неможливо, поки не побачиш “Ворота пекла”- палаючий кратер посеред пустелі в Туркменистані. Якщо десь на світі і є ворота в пекло, то вони знаходяться саме там, в Дарвазі.

Сама назва “Дарваза” означає “ворота”, і з цим пов’язана зовсім дивна історія. Справа в тому, що ця назва не самого кратера, а найближчого до нього села. І коли вона його отримала, ніяких воріт пекла поруч ще не спостерігалося. Вони з’явилися, як і все саме жахливе і прекрасне у світі, завдяки втручанню людини. На початку 70-х років геологи виявили перспективне родовище газу (в Туркменістані вони взагалі не рідкість). Почалося буріння і видобуток, але в ході роботи геологи натрапили на “сюрприз”: підземну печеру. У неї провалилася бурова вишка, обладнання та транспорт, але, на щастя, жертв не було.

Звичайно ж, з дірки в землі почав струменіти природний газ. Щоб місцеві жителі не отруїлися шкідливими сполуками, було вирішено цей газ підпалити в розрахунку на те, що він скоро вигорить і потухне. Як ви розумієте, кратер не згас до сих пір, і навіть не збирається. Ширина кратера складає 60 метрів, глибина – 20. Зловісне яскраве полум’я висуває з нього свої “пальці” і вдень і вночі – але якщо вдень це якось не чіпає, то в темний час “Ворота пекла” проявляють себе у всій красі: кратер виглядає так, ніби зійшов у плоті і в кольорі з середньовічною гравюри.

Подивитися на вхід до підземного приїжджають тисячі туристів: їх інтерес підігріває поки ще не виконаний указ нового президента Туркменістану про необхідність засипати вогняну яму. Ще раніше, в 2004 році велінням Туркменбаші була знесено село Дарваза. Може бути, це якийсь злий рок?

Так чи інакше, “ворота пекло” в Дарвазі глибоко символічні. Ми вже переконалися, що на втручання людей природа може відповісти божественною красою. А може і пекельним полум’ям. Бо пекло і рай – це, як казав Хайям, дві половини людської душі.

Ворота пекла: газовий кратер Дарваза в Туркменістані (6)

Ворота пекла: газовий кратер Дарваза в Туркменістані (5)

Ворота пекла: газовий кратер Дарваза в Туркменістані (4)

Ворота пекла: газовий кратер Дарваза в Туркменістані (3)

Ворота пекла: газовий кратер Дарваза в Туркменістані (2)

Ворота пекла: газовий кратер Дарваза в Туркменістані (1)



• не пропусти